top of page

Sådan opbygger du en hudplejerutine


*Dette indlæg indeholder reklame. Alle meninger og tanker om produkterne er helt mine egne


At lave en hudplejerutine kan efterhånden være lettere sagt en gjort. Der findes et hav af produkter og trin, til alle salgs hudtyper, så det kan være svært at finde hoved og hale i. Vi bliver konstant bombarderet med ny produkter og det kan være svært at finde ud af om de er nødvendige eller ej.


Jeg kan i hvert fald selv genkende at blive lidt overvældet over alle de produkter og trin som der efterhånden findes. Det har helt klart også taget mig tid at blive mere selvsikker i hvad med min hud, egentlig har brug for og ikke give efter for de forskellige reklamer og marketing tricks som skal få os til at købe mere.


Jeg har derfor lavet en nem oversigt til dig som både er på jagt efter en simpel rutine og til dig som gerne vil have en lidt mere kompleks rutine. Det er vigtig at huske på at alt hvad jeg skriver blot er min mening og noget som du kan bruge som inspiration.


Basis hudpleje:


Hvis du er helt ny i hudpleje eller blot vil finde back to basics, er det en god ide at kigge på den helt simple basis hudpleje rutine. Jeg tror mange af os har hørt om de 3 trin, hvilket er det vi i vesten har opereret med i mange mange år. Jeg vil våge at påstå at 3 trin også er basis, men ikke de samme tre produkter som vi kender det.


De klassiske 3 trin er rens - toner - creme, hvilket også er rigtig fint. Dog mangler der en super vigtig ting, nemlig solcreme. Så i min optik består en helt basis hudpleje rutine af rens - toner/creme - solcreme. For mig kan andet trin enten være en toner eller creme alt efter om man blot vil bruge sin solcreme som dagcreme også. Man skal dog bare huske at bruge nok. Hvis man vil gøre det endnu mere skrabet kan man sagens nøjes med rens - solcreme.


Grunden til jeg har valgt rens - toner/creme - solcreme, er at rens hjælper med at holde huden ren for snavs, støv, forurening og olier på huden. Man kan holde huden sund og i en god tilstand ved blot at rense den godt. Toner er ikke et super vigtigt trin, men det kan give huden nødvendig fugt hvis man døjer med lidt tør hud. En creme er vigtig for at undgå TEWL (transepidermal waterloss, dvs. tab af fugt i huden). Fugt i huden er vigtig for at holde den smidig og kan mindske synet af finde linjer, samt modvirke overproduktion af olie i huden, som kan give anledning til akne. Solcreme siger sig selv. Kræft, skader og aldring er blot nogle af de ting solcreme modvirker, så det er nok det vigtigste trin.


Som du kan se, er dette en super simpel rutine og hvis man skal kigge helt nøgternt på det, så har vores hud ikke brug for mere end rens og solbeskyttelse. En rutine som denne, kommer jo selvfølgelig også an på hvilken tilstand ens hud er i. Har man normal hud, ikke har tid eller overskud, skal man heller ikke påtage sig mere end hvad der er nødvendigt. Vi kan godt blive enige om at less is more, men hvis man har brug for lidt mere til sin hud fordi man har nogle bekymringer kan man bygge et par trin på basis rutinen.Basis plus rutine:


Hvis du har tendens til akne, pigmentering, fine linjer eller sensitiv hud, kan du med fordel tilføje et par trin som kan afhjælpe disse problemer. I basis plus rutinen kommer vi op på en del flere produkter. Igen, alt er relativt og du kan tilføje lige de trin du har lyst til og som passer dig. Det er nok egentlig meningen med dette indlæg, hudpleje er personligt, og det som virker for andre, virker måske ikke for dig.


I basis plus rutinen er der også forskel på morgen og aften rutinerne. Rutinerne kan se ud på denne måde.


Morgen: rens - toner - serum - creme - solcreme.


Aften: olie rens - rens - toner - serum - creme.


Du kan derudover også tilføje en eksfolierende toner om aften et par gange om ugen i stedet for din normale toner.


Lad os kigge lidt nærmere på de forskellige trin. Rens er stadig et super vigtigt trin som forklaret i basis rutinen. Om aften har jeg tilføjet en olie rens før den vandbaseret rens, da dette virkelig kan hjælpe med at få renset huden grundigt. Olie rens bruges som makeupfjerner og fjerner også vandfast solcreme. Når disse ting er renset af kan man derefter fjerne resterne af snavs og mikro partikler på huden.


Toner, som vi har konkluderet er god til at genoprette fugten i huden, og i dag findes der toner som indeholder en masse gode ingredienser som kan understøtte behandlingen af akne, pigmentering, fine linjer mm. Serum er et super koncentreret produkt som ofte indeholder store mængder ingredienser som kan behandle forskellige ting i huden. Her handler det bare om at finde de rette ingredienser som passer til din hud.


En god ansigtscreme som vi har konkluderet er også ret vigtigt, så vi undgår TEWL. Sidst men ikke mindst skal vi altid huske solcreme om morgenen.


Med en basis plus rutine har du mulighed for at målrettet at behandle din hud for eksempelvis akne, rødme eller pigmentering. Men det kræver derimod også at du bruger lidt flere produkter end blot rens og solcreme.Den store rutine:


Nu er vi kommet til den store rutine med en del flere trin. Her er det samme princip som med basis plus rutinen hvor du kan behandle din hud hvis du har nogle bekymringer. I den store rutine kommer der et par koreanske hudpleje produkter ind som vi ikke før har kendt til her i vesten.


Som med basis plus rutinen er der også forskel på morgen og aften rutinen og de kan se ud på flere måder. En normal rutine kan se sådan ud:


Morgen: rens - toner - essence - serum - creme - solcreme.


Aften: olie rens - rens - toner - essence - serum - creme.


Hvis man har tid og mod på det kan man tilføje ting så som masker, sheet masker, eksfoliering og nat masker et par aftner om ugen. De forskellige rutiner vil derfor se sådan ud:


1. olie rens - rens - maske - toner - essence - serum - creme


2. olie rens - rens - toner - essence - serum - sheet maske - creme


3. olie rens - rens - eksfolierende toner - essence - serum - creme


4. olie rens - rens - toner - essence - serum - creme - nat maske


Jeg har med vilje ikke tilføjet en øjencreme, da dette på ingen måde er en nødvendighed, stor rutine eller ej. Øjencreme er stort set en lille dyr ansigtscreme, så du kan blot bruge din ynglings ansigtscreme omkring øjnene også.


Vi har allerede gennemgået olie rens, rens, toner, serum og creme, så det efterlader os med essence og de ekstra lækre ting. En essence indeholder ofte fermenteret ingredienser som styrker hud barrieren og kan give en mere ensartet hud tone. Den har ofte en lidt mere tyk konsistens end toner, hvilket gør dem endnu mere fugtgivende.


Masker og sheet masker bruges som et boost til huden alt efter hvilke ingredienser de indeholder. De kan bruges som en luksuriøs tilføjelse til rutinen midt på ugen eller i weekenderne hvor man har lidt mere tid. Den eksfolierende toner skal selvfølgelig søger for at huden bliver mere klar og kan hjælpe med pigmentering i huden. Nat masker er egentlig bare en creme med flere aktive ingredienser der kan give din hud næring i løbet af natten.


Vi kan sagens blive enige om at der er virkelig mange produkter i den store rutine, så er det nødvendigt? Nej. Den store rutine er nok mest til dem som har tid og overskud til at bruge så mange produkter hver dag. Når alt kommer til alt er hudpleje en virkelig personlig ting og ligegyldigt hvilken rutine du vælger vil det være det helt rigtige for dig. Som skrevet før, kan du bruge mit indlæg som inspiration og håndplukke hvilke trin du tænker passer bedst til dig og din livsstil.

2 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

2020 Empties

Indlæg: Blog2_Post
bottom of page