top of page

Er 10 trin virkelig nødvendigt?


Produkter fra Neogen, Innisfree, COSRX, DHC og By Wishtrend

Det simple svar på overskriften er; Nej. Jeg er som passioneret K-Beauty elsker selv utrolig stor fan af de 10 trin og har i nu 2 år inkorporeret produkter i min rutine som nemt når op på 10 trin og nogle gange flere. Jeg vil i denne post give mit bud på hvordan man bedst bygger en koreansk hudpleje rutine op og fortælle hvilke trin som ændrede min hud for det bedre og som jeg ikke kan leve uden i dag.


Et af de spørgsmål jeg får mest i forbindelse med min egen hudpleje rutine eller når jeg hjælper andre med at starte deres egen rutine op, er om 10 trin virkelig er nødvendigt. Hudpleje er en utrolig personlig ting, da det jo kun er dig selv som kender din hud bedst og kigger på den hver dag når du vågner og går i seng. Jeg synes derfor ikke at man skal lave en stor 10 trins hudpleje rutine for enhver pris.


Hvis der sidder nogen som er i tvivl om hvad de koreanske 10 trin egentlig er, så kommer her en kort forklaring; De 10 trin i koreansk hudpleje lyder overvældende, men bunder i Sydkoreas store kulturelle besættelse for hudpleje. Hudpleje i Sydkorea er så stor en kulturel del af deres liv at flere piger allerede starter med en anti-age hudpleje rutine når de er 10-11 år gammel. Der er også set eksempler på at man i en familie har en "familie dermatolog", på lige fod med en familie læge. Hudpleje er derfor noget som er lige så vigtigt som en sund diæt og bliver ikke set som forfængelighed.


Olie rens fra DHC (Japansk brand), vandbaseret rens fra Innisfree og Neogen, rens og eksfoliering fra By Wishtrend

En 10 trin koreansk hudpleje rutine starter med:


1. Olie rens


En olie rens er alpha omega for din hudpleje rutine, om du inkorporere 10 trin eller ej. En olie rens fungerer ved at nedbryde den make-up og solcreme du har haft på hele dagen på en blid måde. Rensevand, micellar water og andre make-up fjernere (Du må for alt i verden ikke bruge make-up wipes) vil aldrig fjerne din make-up, solcreme, skidt og partikler fra forurening som en dobbelt rens med en olie rens kan. Olie rens er blandt andet det produkt som ændrede min hud fuldstændig.


2. Vandbaseret rens


Efter du har renset din olie rens af, skal du bruge en vandbaseret rens. Her kan du vælge en rensegel eller en renseskum alt efter din hudtype. Den vandbaseret rens renser det sidste snavs af og kan rense helt i dybden og komme godt ned i dine pore da der ikke længere sidder make-up og solcreme i vejen.


3. Eksfoliering


Du kan eksfoliere på 2 måder; en fysisk eksfoliering som typisk vil bestå af en klassisk scrub som mange kender, eller en kemisk eksfoliering som vil bestå af en AHA eller BHA (alpha hydroxy acids og beta hydroxy acids). Du skal ikke eksfoliere din hud hver dag, så dette trin skal du kun tilføje til din rutine mellem 2 og 4 gange ugentlig alt efter din huds behov. Jeg er selv størst tilhænger af kemisk eksfoliering, da jeg føler denne metode er mildest for min hud. Der vil komme en senere post som går i dybden med hvad eksfolierende syrer er, hvordan du kan bruge dem i din egen rutine og hvilken slags du skal vælge.


4. Toner


Toner vil være det næste trin efter rens hvis ikke du eksfolierer. Jeg bruger selv en gang i mellem toner efter eksfoliering, men dette er helt op til en selv og hvad du føler for. Toner er et vigtigt trin i din rutine da den balancere din pH værdi efter du har renset din hud. I takt med at toneren får din hud i balance igen er den med til at sikre at din hud er fugtet og forbereder den på de næste produkter du påføre.


5. Essence


Essence er, sammen med dobbelt rens, den kæmpe store forskel, der er på koreansk hudpleje og vestlig hudpleje. Essence kan have konsistens som en toner eller have mere viskositet og være lige så tyk som en serum. En ting er dog vigtigt at pointere ud, i koreansk hudpleje kan konsistensen af produkterne være omvendt end hvad vi i vesten er vant til, så en toner kan være mere tyk og en serum næsten som vand. En essence hjælper med fornyelse af cellerne i din hud, alt i mens den tilføjer fugt. Da jeg selv fik tilføjet en essence i min egen rutine, kunne jeg se en ændring allerede efter et par uger. Olie rens og essence er de to ting som ændrede min hud fra olieret med udbrud næsten hver uge, til kombineret-dehydreret hud med udbrud en gang om måneden.


6. Serum


Serum er her hvor du kan målrette din hudpleje med specifikke aktive ingredienser. Her har du mulighed for mere målrettet at behandle et hudproblem så som fine linjer, acne, pigmentering eller manglende fugt. I koreansk hudpleje kan serum også blive kaldt boosters eller ampoules. I dette trin kan du også bruge mere end 1 serum hvis du har flere forskellige hudproblemer du gerne vil have bugt med.


7. Sheet maske

Sheet masker behøver vidst ikke den store introduktion. Denne type maske kan man nu købe over alt, selv i supermarkedet. Som med eksfoliering, skal man ikke bruge en sheet maske hver dag, selvom der dog er flere som sværger til at bruge en sheet maske hver dag. Med sheet masker har du også mulighed for at vælge en målrettet behandling og der findes flere hundrede forskellige slags i alle pris klasser. Her handler det bare om at prøve dem af og se hvilken en man bedst kan lide.


8. Øjencreme


Dette trin taler også for sig selv. Her kan du ligeledes finde en øjencreme som er målrettet til dit behov. Inden for K-Beauty findes der mange forskellige slags cremer med små værktøjer som kan afhjælpe hævede øjne og meget andet. Det gode ved koreansk hudpleje er at det er en del billigere end vestlig hudpleje. Derfor er det nemt at eksperimentere med aktive ingredienser og finde det produkt som passer dig.


9. Ansigtscreme


I dette trin kan du vælge en creme som passer til din huds behov og din hudtype. Du har måske brug for en mere let creme om sommeren og en som kan give mere fugt om vinteren. Ansigtscreme er med til at forsegle alle de andre produkter du har brugt på din hud samt holde på fugten. I din aften rutine kan du her bruge en ansigtsolie eller en natcreme som kan give dig flere aktive ingredienser og mere fugt end en dagcreme.


10. Solcreme


Dette trin er måske nok det vigtigste sammen med dobbelt rens. Solcreme er med til at beskytte din hud mod rynker, samt beskytte din hud mod solens skadelige stråler. Hvis du bruger kemisk eksfoliering eller retinol i din hudpleje, er det ekstra vigtigt at du bruger solcreme, da din hud bliver ekstra følsom overfor solens stråler ved brug af disse produkter. Heldigvis er udviklingen med asiatiske og især koreanske solcremer nået meget længere end i vesten. Du kan få solcremer der ikke fedter, ikke efterlader hvide afmærkninger og er svær at smøre ud.


Toner fra Innisfree og COSRX, BHA eksfoliering fra COSRX og serum fra Innisfree

Som du kan se kan alle disse trin være meget uoverskuelige hvis man aldrig har prøvet mere en 1 eller 2 trin, og det forstår jeg virkelig også godt. Hvis du vælger at give dig i kast med de 10 trin vil jeg altid anbefale at du starter stille og roligt. Du kan starte med at gå fra 2-3 trin til 5 trin, hvor du tilføjer olie rens og evt. en essence. Når du så er blevet fortrolig med de nye produkter efter en måned eller to, så kan du stille og rolig bygge på. Det er her det er vigtigt at lytte til din hud og mærke efter om du virkelig nu også har brug for alle trin eller blot skal stoppe ved 5 eller 6.


Alder har bestemt også noget at sige i forhold til hvor mange trin man behøver. Er du teenager eller i starten af 20'erne behøver du måske ikke lige 10 trin endnu. Når du er i dine slut 20'er er det en rigtig god ide at begynde at tilføje anti-age produkter og evt. flere trin i din rutine. I 30'erne kan du så begynde at eksperimentere med flere aktive ingredienser.


Ansigtscreme fra Innisfree, øjengel fra Innisfree, solcreme fra COSRX og Dear, Klairs og natmaske fra Laneige

Det vigtigste du skal huske på når du sammensætter din rutine er at finde produkter til din huds behov og hudtype. Dette kan selvfølgelig ændre sig fra sæson til sæson og også med alderen. Det er derfor vigtigt at du lærer at lytter til din hud og mærker efter, i stedet for blot at vælge produkter ud fra hvad der er hypet lige nu. Koreansk hudpleje er selvsagt meget hypet for tiden og dette vil helt sikkert stilne af på et tidspunkt.


Jeg tror dog på ingen måde at K-Beauty vil dø helt ud. Forbrugerne og butikkerne har fået øjnene op for hvad koreansk hudpleje har at byde på, rent innovativt og prismæssigt. Koreansk hudpleje er 10 år frem i tiden i dag, end hvad vestlig hudpleje er. Når forbrugerne af først oplever dette på egen hud, tror jeg næppe de vil lade sig nøjes med middelmådige produkter igen.


Til slut vil jeg blot sige at du skal huske at nyde den tid du bruger på din hudpleje. Jeg ved godt det ikke er alle der har 20-30 min hver aften til at lave en 10 trin hudpleje rutine med en sheet maske i 20 min. Jeg har heller ikke altid selv tid eller overskud til at gennemgå en rutine slavisk og ligge den ene maske efter den anden. Men for mig er hudpleje min måde at give mig selv et lille kram efter en lang dag. Og det tror jeg vi alle sammen godt bruge lidt mere af.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page