top of page

Aktive ingredienserAktive ingredienser er de ingredienser som er hovedindholdet i den hudpleje du køber. Så hvis du køber en serum eller dagcreme med vitamin C, vil vitamin C være den aktive ingrediens.


Der findes efterhånden en del aktive ingredienser i hudpleje, især efter mere budget venlige mærker som The Ordinary og The Inkey List er kommet på markedet. De sælger produkter med gode aktive ingredienser til virkelig gode priser og man kan derfor få fingre i produkter man ikke kunne før i tiden uden at bruge en formue. Jeg vil i dette indlæg gennemgå de mest almindelige aktive ingredienser. Der vil være en kort forklaring til hver ingrediens og hvad du kan bruge dem til. Jeg har også linket til mine kilder hvor du selv kan læse mere.


Det er vigtigt at pointere ud at der er tale om kemi med nogle at de nævnte ingredienser. Det er derfor super vigtigt at du gør dit hjemmearbejde og researcher på en bestemt ingrediens inden du tilføjer den til din rutine for at sikre dig du ikke blander forkerte ingredienser og dermed risikerer skader. Jeg linker til blandt andet The Ordinarys egen side hvor de skriver om hver ingrediens og hvad den kan og ikke kan blandes med og hvornår på dagen det er bedst at bruge den. Selvom du ikke køber The Ordinary, er det en rigtig god side hvor du kan få god viden om de mere seriøse aktive ingredienser.


Der er ingen grund til at være bange for at tilføje disse aktive ingredienser og det kræver blot lidt tid at sætte sig ind i det hele. Hvis du er interesseret i at tage din hudpleje rutine i en mere seriøs retning, så vil du blive nødt til at se lidt nærmere de aktive ingredienser som jeg nævner nedenfor.


Vitamin C

Tre forskellige vitamin C produkter fra The Ordninary

Vitamin C finde efterhånden i mange forskellige former og produkter. Jeg bruger selv min vitamin C i serum form, da jeg får mest ud af det på den måde. Vitamin C er et af de bedste aktive ingredienser du kan bruge i din hudpleje, dog kan du være ude for at nogle mærker bruger en ustabil form for vitamin C. Vitamin C bliver nemlig rigtig hurtigt dårligt og er meget følsom overfor ilt og sollys. Du skal derfor så vidt mulig lede efter den vitamin C form kaldet L-Ascorbic Acid. Denne form bliver set som guld standarden inden for vitamin C.


Hvad hjælper vitamin C med: Vitamin C giver et boost af antioxidanter, giver en mere ensartet hud og booster collagen produktionen.


Hvad du skal være opmærksom på: Vitamin C er mest effektiv ved minimum 5%, men er som regel bedst ved 10% og op. Du skal dog være opmærksom på at du kan få en prikkende fornemmelse ved 20% og op efter. Det anbefales derfor at du starter i de små procenter også arbejder dig op over længere tid.


Kilder brugt: https://chemistconfessions.com/pro-tips/actives-treatments/ og https://theordinary.com/vitcguide


Retinol

To serum med retinol fra The Ordinary og en øjencreme med retinol fra La Roche-Posay

Retinol er en afledning af vitamin A. Retinol er alle vegne og næsten alle mærker har en eller flere former for retinol i deres produkt serie. Retinol er samtidig den aktive ingrediens på listen du skal være mest påpasselig med. Du skal derfor researche før du begynder at bruge retinol. Jeg vil prøve at give så god en guide som jeg kan herunder, men jeg vil anbefale at du selv også sætter dig ind i hvordan du begynder på retinol. Jeg vil linke til et par YouTube videoer som jeg synes er rigtig gode guides.


Hvad hjælper retinol med: Retinol er en anti-age holy grail. Retinol er den bedste og mest effektive ingrediens hvis du gerne vil have seriøs anti-age og gerne vil bekæmpe aldrings tegn. Retinol booster collagen produktionen i din hud og fremmer produktion af nye hudceller i huden så du hurtigere får ny og ensartet hud på overflade. Retinol er også bevist at hjælpe folk med acne.


Hvad du skal være opmærksom på: Med retinol er der en del du skal være opmærksom på. Retinol vil gøre din hud ekstra sensitiv og hvis du i forvejen har en sensitiv hudtype eller inflammation med acne, skal du nok genoverveje om du vil gå i gang med retinol. Da din hud bliver sensitiv ved brugen af retinol, er det derfor ekstra vigtigt at du bruger solcreme hver dag. Uden undtagelse! Du vil blive forbrændt meget hurtigere end du gjorde før, så det er vigtigt at beskytte din hud så meget som du kan. Jeg har ikke selv oplevet rødme eller udtørret hud ved brug af retinol. Dermed ikke sagt at alle vil have samme oplevelse. Det er derfor du skal starte med produkter med de færreste procenter og arbejde dig op.


Hvordan begynder du at bruge retinol: Når du begynder på retinol skal du arbejde dig op i procenter. Jeg kan klart anbefale The Ordinarys retinol linje da de både har noget der hedder granactive retinol og retinol in squalane. Granactive retinol giver fordelene ved retinol uden de bivirkninger du kan opleve. Deres granactive retinol vil stå som eksempelvis 2%, men indeholder i virkeligheden 0,2%. Det står der også på pakken hvis du er i tvivl om procenterne. Hvis du er nybegynder vil jeg anbefale at du starter med The Ordinary granactive retinol og arbejder dig op. The Ordinary tilbyder også retinol til virkelig budget venlige priser. Deres "almindelige" retinol ligger på 0,2%, 0,5% og 1%. Med denne retinol serie kan du opleve rødme og sensitivitet som du med sandsynlighed ikke vil med deres granactive retinol.


I og med at retinol er en meget kraftig ingrediens er det bedst du bruger det om aften og ikke hver aften. Du kan enten bruge det et par aftener i træk også holde 1-2 dage pause, bruge det hver anden dag, eller blot et par gange om ugen. Det er også vigtigt at være opmærksom på at du ikke må bruge flere forskellige produkter med retinol i samme rutine. På den måde kan du holde styr på hvor mange procenter du bruger i din rutine på en gang.


Videoer med mere info om retinol:

Mixed Makeup Beauty with Susan Yara

Beauty within How to Use Vitamin A


Kilder brugt: https://theordinary.com/product/rdn-granactive-retinoid-2pct-in-squalane-30ml?redir=1 og https://www.byrdie.com/retinol-guide


Niacinamide

Sheet maske fra Dr. Jart+, essence fra Neogen og serum fra The Ordinary

Niacinemide, også kendt som vitamin B3, er en rigtig god all-round ingrediens. Niacindemide er en ingrediens som er i ret mange produkter og masker, især sheet masker, som bliver lavet for tiden da de fleste personer kan drage fordele af at bruge det.


Hvad hjælper niacinemide med: Niacinemide hjælper med at regulere sebum produktion så din hud ikke bliver olieret efter blot et par timer efter du har renset af. Niacinemide hjælper også med at mindske urenheder, dog vil det ikke hjælpe som det eneste hvis du har acne, så skal du bruge det i samspil med BHA salicylsyre. Niacinemide kan også være med til at give en mere ensartet hudtone og få porer til at synes mindre. Det gode ved niacinemide er at du kan bruge det sammen med andre aktive ingredienser som vitamin C og retinol.


Kilder brugt: https://chemistconfessions.com/pro-tips/niacinamide-vitamin-b3/


AHA & BHA

AHA toner fra The Ordinary, BHA toner fra COSRX, BHA serum fra The Ordinary og en AHA & BHA maske fra The Ordinary

AHA (alpha hydroxy acid) og BHA (beta hydroxy acid), er to forskellige eksfolierende syrer. Eksfoliering bruges til at fjerne de døde hudceller som bliver bygget op over tid på huden. AHA og BHA kan du finde i alle typer for hudpleje. Jeg bruger dem selv som regel i toner og serum form. Eksfolierende syrer er langt blidere mod huden end traditionelle ansigtsscrubs hvor du skrubber din hud med noget fysisk, så som sukker, salt eller valnøddeskaller. AHA og BHA kan trænger dybere ind i huden og kan arbejde bedre end blot at fjerne de døde hudceller på overfladen.


Hvad er forskellen på AHA & BHA: Hvad er så forskellen på de to ting? Der findes flere forskellige AHA: Glycolic acid som er den mest alminde og lactic acid og mandelic acid som er et mildere valg til dem som har mere sensitiv hud. Salicylic acid er den eneste BHA. AHA er vand opløseligt og virker på hudens overflade, hvorimod BHA er olie opløseligt og virker i hudens dybere lag. BHA har evnen til at trænge ind i porerne og eksfolierer derfor dybere.


Hvad hjælper AHA & BHA med: Eksfolierende syrer hjælper med at fjerne de døde hudceller og dermed forbedre kedelig og grå hud. De er med til at udjævne hudtonen, kan mindske alderstegn, og forbedre hudteksturen ved at fjerne knopper og urenheder. Da BHA kan trænge dybere ind i porerne end AHA, er det en rigtig god ting at bruge hvis du lider at lukkede hudorme og hudorme.


Hvad du skal være opmærksom på: Når du begynder at bruge AHA og BHA er det vigtigt at du starter med at bruge det en eller to gange om ugen. Derefter kan du bygge op til tre eller fire gange om ugen alt efter hvad din hud har brug for. Du skal også være opmærksom på at eksfolierende syrer vil gøre din hud mere sensitiv overfor sol og højne chancerne for solskader, så det er yderst vigtig at du bruger solcreme hver dag, også om vinteren.


Kilder brugt: https://www.paulaschoice.com/skin-care-advice/exfoliants/difference-between-aha-and-bha-exfoliants og https://theordinary.com/product/rdn-glycolic-acid-7pct-toning-solution-240ml?redir=1


Jeg håber mit indlæg har givet dig mod på at tilføje flere aktive ingredienser i din hudpleje rutine.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page